V sobotu 12.8.2023 se za krásného slunečného počasí uskutečnil v Janských Lázních tradiční běžecký závod v běhu do vrchu se startem na lázeňské kolonádě a cílem na Černé hoře. Celou akci vč. doprovodného programu zajišťovala jako každoročně Tělovýchovná jednota Maratonstav Úpice (TJM Úpice) pod vedením pana Karla Šklíby, nestora českého běžeckého sportu a organizátora mnoha významných evropských ale i světových soutěží.

Letošní závod v Janských Lázních jako jeden ze závodů Krakonoš českého poháru v běhu do vrchu se konal již po osmatřicáté a na jeho trať se vydalo 127 běžců, aby museli překonat vzdálenost 8.600 m s náročným převýšením 650 m. Mezi účastníky nechyběli čeští reprezentanti, ať už ti současní nebo bývalí. Závodu se zúčastnili takoví borci jako Petr Pechek (TJM Úpice), Kamil Krunka (BK Náchod) nebo Petra Havlová (TJM Úpice). Absolutním vítězem v kategorii mužů se stal Mike Obhoff (OLFIN Car Ski team Trutnov) v čase 38:25,2, v kategorii žen pak Petra Havlová v čase 46:45,5.

V rámci doprovodného programu se všichni přihlížející mohli nejprve vydat na pochod po trase závodu a vyšlapat si „po svých“ na Černou horu. Následně si mohli sami rovněž zasportovat a vyzkoušet si běh kolonádou na 1.000 m v rámci hesla „BĚŽ JAK MŮŽEŠ“. Tento běh se uskutečnil pod záštitou pana Václava Krásy, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a byl určen nejen pro všechny handicapované osoby, ale také pro kohokoliv dalšího z široké veřejnosti, kdo se chtěl protáhnout a zároveň podpořit tuto společensko-sportovní událost. Na všech 116 účastnících bylo znát, že jim nejde v prvé řadě o vítězství, nebo podaný sportovní výkon, ale zejména o to si „závod“ užít a podělit se s ostatními o radost z pohybu v překrásných kulisách lázní a Krkonoš.

Po celý den přihlížela této společensko-sportovní události také česká sportovní legenda paní Jarmila Kratochvílová, která přijala pozvání organizátorů a přijela podpořit tuto akci, aby nejprve odstartovala oba dva závody a následně také předala medaile a pogratulovala vítězům závodu v běhu do vrchu a všem účastníkům běhu kolonádou. Kromě toho také za celý den stihla rozdat mnoho autogramů a zapózovat všem fotografům společně se svými fanoušky, kterých má stále mnoho navzdory tomu, že od jejího stále platného světového rekordu na 800 m uplynulo už právě 40 let!