Ve dnech 6.-10.6. se v Innsbrucku – Stubai, v samotném srdci rakouských Alp, uskutečnilo Mistrovství světa v horských bězích. Českou republiku v kategorii juniorek reprezentovala jako jediná česká zástupkyně naše atletka TJ Maratonstav Úpice Petra Havlová (2006). Svoji první účast na takovéto prestižní sportovní akci si vybojovala díky suverénnímu předchozímu vítězství v kvalifikačním závodě v Janských Lázních, který se uskutečnil pod hlavičkou českého atletického svazu na konci dubna.

Petra dorazila do Innsbrucku s několikadenním předstihem, aby se společně s dalšími českými reprezentanty dostatečně aklimatizovala na místní prostředí a tratě, které byly velmi náročné. Ke svému sobotnímu závodu v délce 7.5 km s převýšením 365 m nastoupila za velmi teplého počasí spolu s dalšími 55 závodnicemi, které dorazily z celého světa. Na startovní čáru se postavily zástupkyně takových zemí jako: Argentina, USA, Turecko, Mexiko, Austrálie, Ekvádor, Bolívie, Velká Británie, Itálie, Švýcarsko, Norsko, Francie, Španělsko atd., což napovídalo, že půjde o velmi kvalitně obsazený a rychlý závod. Toto očekávání se zcela potvrdilo a Petra ze sebe musela vydat naprosté maximum, aby v tak silné světové konkurenci, navíc se soupeřkami i o 2 roky staršími, uspěla. Profil trati byl koncipován tak, že zhruba první polovinu závodu běžely závodnice do prudkého kopce, aby ho následně ve velmi vysokém tempu seběhly a před cílem ještě musely absolvovat 1.5 km dlouhou rovinatou část přímo ve městě. Petra se po celý závod pohybovala kolem 20. místa a držela si stabilní pozici. V závěrečné rovince odolala tlaku turecké závodnice a doběhla si v čase 37:22 min pro krásné 22. místo, aby za cílovou čárou padla na zem absolutním vyčerpáním. Za vítěznou Britkou Rebeccou Flaherty zaostala o pouhých 4:02 min.

Samotné Petře ale i jejímu trenérovi Františkovi Pechkovi je třeba pogratulovat a zároveň poděkovat za vzornou reprezentaci naší země a našeho klubu TJ Maratonstav Úpice ve světě.

OK