Téměř přesně po roce jsme 1.4.2023 opět vyrazili na MČR žactva a dorostu v přespolním běhu, které se tentokrát konalo v Jablonném nad Orlicí pod vedením držitele letitého českého rekordu na 10.000 m (27:47.90) J. Pešavy, který vede tamní atletický klub a který pro letošek připravil pěknou a současně velmi těžkou trať v místním lyžařském areálu „Malák“. Na zhruba kilometrovém okruhu s převýšením 23 m se postupně v průběhu dne představili naši borci, a to od nejmenších (2012-2013) po ty nejstarší (2006). Počasí bylo skutečně aprílové a tomu odpovídala i samotná trať, která se závod od závodu zhoršovala a stávala se více bahnitou. Většina závodníků proto na podmáčeném terénu volila tretry s dlouhými hřeby, které nejednou skončily v hlubokém bahně na trati.

Do prvního závodu přípravek jsme nastoupili ve složení: Sam Duff, Martin Farský, Jindra Kubík a Pepa Škoda. Kluci se poprali s kilometrovou tratí statečně a všichni odmakali závod na 100%. Nejlepšího umístění dosáhl Jindra, který obsadil 20. místo. Martin byl 26., Pepa na 29. a Sam na 34. místě. Pro některé z nich to byl poslední rok v přípravce a příští rok se už budou moci zúčastnit prvního ostrého závodu mezi mladšími žáky.

Mezi mladšími žáky bojovali o dobrý výsledek a umístění: Lukáš Farský, Vojta Kubík a Fíla Kuťák. Nejlépe se 2 km závod povedl Lukášovi, který skončil ve velké konkurenci na 55. místě. Fíla skončil po pádu 61. a Vojta, který doběhl s jednou svlečenou tretrou, pak dokončil závod na 66. místě. Pro všechny tři to byla hlavně velká zkušenost a mohli poměřit svoji výkonnost s ostatními.

Mezi staršími žáky jsme měli dva zástupce a sice Máťu Kostovského a Šímu Součka. Jejich trať už byla dlouhá 3 km a navíc už hodně rozbahněná. Na této trati jsme už mohli vidět vynikající výkony pod 11 minut, za kterými naši kluci nezaostali o moc. Šíma doběhl na pěkném 21. místě v čase 11:57 a Máťa na 91. místě v čase 14:08.

Mezi dorostenkami jsme se od začátku těšili na výkon Péti Havlové, která z minulého šampionátu přivezla 9. místo a byla tak před závodem jednou z favoritek na „bednu“. Celý závod na 3 km odběhla na čele závodu spolu s dalšími holkami ve výborném tempu. Prala se o každý metr a nakonec doběhla na krásném 3. místě v čase 12:15 a prokázala opět svůj velký talent a pracovitost, kterou zúročila právě v tomto závodě. Myslím, že všem zainteresovaným udělala obrovskou radost a navodila pocit hrdosti a dobře odvedené práce během celé tréninkové přípravy. Věřím, že její umístění bude další motivací do další práce jak pro ni samotnou tak i pro ostatní.

V posledním závodě dorostenců náš klub reprezentovali ostřílení borci Fáňa Kuhn a Ondra Souček. Opět v obrovské konkurenci jsme mohli vidět velmi dobré výkony, které předvedli i naši kluci. Ondra doběhl na velmi kvalitním 9. místě v čase 15:07 a zaostal tak za vítězem pouze 1:19. Fáňa na pro něho delší trati dokončil 21. v čase 15:46.

OK