Už je za námi Ádrkros 2018 a soustředění v Janovicích a bylo to dobrý.  

Jako v loňském roce jsme využili první listopadový víkend ke společnému soustředění v okolí Adršpašsko-teplických skal. Sešli jsme se s mládežnickou sekcí TJ Maratonstav Úpice a jejich rodiči v pátek odpoledne v Janovické ubytovně u Tyšerů. Letošní účast byla tak akorát (29 členů), zůstala volná jen jedna postel (rezerva pro návštěvu).

Podvečer prvního dne jsme věnovali přípravám na sobotní Ádrkros 2018 a abychom nic nepodcenili, začali jsem vynikající gulášovou polévkou + lívanci z dílny Radky H. Radka nás podržela i v dalších dnech a jazyky se jen oblizovaly – snědlo se vše. Moc děkujeme. K večeru proběhlo pár her a šlo se na kutě.

Sobotní ráno jsme dobře posnídali a vyrazili přihlásit naše mladé koně (+ Jirka 77) do kanceláře v Ádru. Na dětských tratích závodilo 8 malých maratonstaváků a na dlouhé dospělácké trati 8 dětí + další dospělí členové Maratonstavu. Hned na začátek obsadili první dvě místa na distanci 100m Tobiášek Hejna a Tomášek Vašata. Čtvrtý doběhl Jindra Kubík a desátý nejmladší Tomášek Havlíček.  Následovaly závody na 500m, kde zabojoval o 3. místo Matyáš Duch hned před Kájou Havlíčkem. Na distanci 1000m doběhla na vynikajícím 8 místě Karolínka Duchová. Po dětských kategoriích následovala přestávka na přípravu k hlavnímu závodu na 9km skalami Adršpachu. Na trať vyrazily děti (10-14let), pro které již jiná kategorii v Ádru není. Pro některé to byla premiéra na tak dlouhé trati a proto jsme se mlaďáky snažili podpořit dobrou rozcvičkou a radou jak si rozvrhnout síly.

Bylo odstartováno, na hned v poměrně přední části pelotonu se držel Ondra Souček, běžel celkem klidné tempo, které vydržel až do konce a doběhl ve vynikajícím čase 45:06min. S trochu větší opatrností odstartovali Fáňa Kühn a Tomáš Kuťák, kteří se popasovali s tratí podobně a do cíle svedli po náročných kilometrech úžasný sprint (50:11 min). Po většinu trati se s touto dvojicí držel Pavel Melichar, ale v posledním krátkém okruhu mu došly síly a doběhl zhruba o 1min déle. S tratí se velmi  dobře popasovala i dvojice našich slečen (Lea Kubasová a Gába Malá), které zvládly trať hluboko pod 1 hod a v ženské kategorii skončily na 14. a 16. místě. Poslední dvojice Ondra Vašata a Jirka Ferko Peterka si v poklidném tempu za neustálého povídání doběhli pro čas pod 1 hod. A i když Jirka po závodě chodil trochu toporně, byl ze závodu nadšený.  Výsledky. Následoval výklus, převlečení do suchých věcí a cesta po svých (aby se uvolnily bolavé svaly) přes skály zpět do Janovic. Po návratu na ubytovnu jsem ještě stihli noční stezku odvahy a pár her.

Neděle nám připravila nádherné počasí, které podpořilo orientační běh v krásném prostředí v okolí Janovic. Na trati cca 2km bylo umístěno 6 kontrol. Závodníci vyráželi v intervalech po 3 minutách a trať proběhli zhruba v časech okolo 8-12 minut.  Celý závod uzavřeli naši nejmenší, kteří ve skupině prošli celou trať v doprovodu vedoucích. V cíli se kromě jiného střílelo z luku a chodilo po slackline. Na závěr proběhl fotbálek, úklid ubytovny a společné foto.

Podle ohlasů se víkend líbil a budeme se těšit na příští rok.

Díky všem rodičům co nám pomáhali a zúčastnili se.